Skip to main content

Visdomstænder.

Du er velkommen som patient!

Overblik

De fleste får deres visdomstænder omkring 20-års alderen. Man kan i alt få fire visdomstænder, nemlig to i overkæben og to i underkæben.

Navnet visdomstænder er sandsynligvis opstået, fordi man først får dem, når man er blevet voksen og vis. Visdomstænder er ikke til nogen stor gavn, men er et levn fra fortiden. En del visdomstænder kommer aldrig frem i munden, men bliver liggende nede i kæben. En sådan "usynlig" visdomstand kan ligge i kæben i mange år uden at gøre skade.

Imidlertid kan der af og til i al ubemærkethed opstå forskellige problemer i forbindelse med visdomstænderne. Det er derfor en god ide jævnligt at få kontrolleret sådanne skjulte visdomstænder hos tandlægen. Ofte er der kun plads til, at en del af visdomstanden bryder frem i munden.

Der kan opstå betændelse i tandkødet omkring en delvist frembrudt visdomstand. Det viser sig ved smerte, rødmen, hævelse og problemer med at åbne munden helt, hvis betændelsen kommer igen, vil det være nødvendigt at fjerne tanden.

I nogle tilfælde kan der opstå en fordybet tandkødslomme mellem visdomstanden og nabotanden. Dette kaldes på fagsprog paradentose. Der kan også udvikles hul i visdomstanden eller nabotanden. I sådanne tilfælde kan der ligeledes være behov for at fjerne visdomstanden.

Skal visdomstænder fjernes?

Visdomstænder skal generelt fjernes, hvis et af følgende problemer er til stede:

  • Hvis visdomstanden er svær at holde ren, og der hyppigt ses betændelse og hævelse af tandkødet
  • Hvis der er hul i visdomstanden eller nabotanden, som ikke med fordel kan repareres
  • Hvis der er fordybet tandkødslomme mellem visdomstanden og nabotanden
  • Hvis visdomstanden ligger nede i kæben og 'gnaver' på nabotanden
  • Hvis der er en cyste omkring visdomstandens krone

Hvis en visdomstand er fuldt frembrudt, kan den trækkes ud som andre tænder. Er tanden kun delvist eller slet ikke frembrudt, er det nødvendigt at foretage en operation for at få den ud.

Ring 86 87 06 00

Kontakt os, hvis vi skal hjælpe dig med et tandproblem