Skip to main content

Start tidligt, start rigtigt - små børns tænder

Ingen tænder

Er barnet omkring 18 måneder, og der ikke har vist sig tegn på tænder, så skal du kontakte os.
  • Barnets tænder udvikles allerede omkring 5. måned af graviditeten. Børn fødes uden tænder i munden, men de er gemt inde i gummerne. I sjældne tilfælde bliver nogle børn dog født med tænder – hvilket typisk er helt problemfrit. Samtidig med at mælketænderne udvikler sig, begynder de blivende tænder at dannes nedenunder.
  • De første mælketænder kommer som regel når barnet er mellem 6 og 8 måneder. Der er dog intet usædvanligt i, at de enten kommer tidligere, eller at der kan gå yderligere nogle måneder.

    Det er oftest fortænderne i underkæben, som først bliver synlige og derefter modsvarende i overkæben. På det tidspunkt kan barnet have glæde af en bidering, da gummerne kan klø.

    Nogle børn lader sig slet ikke mærke af den første tands frembrud, og forældrene opdager den pludselig, når de mader barnet og hører lyden af hård tandemalje mod skeens metal. Andre børn er meget plagede af kløe og ømhed i gummerne, som ofte går forud for tændernes frembrud. De græder, de har måske ondt i maven og evt. er der en temperaturforhøjelse / feber. Her kan en køleskabsafkølet sut være en god ide.

  • Efter fortænder følger kindtænder og hjørnetænder. Når barnet er omkring 3 år, har det formodentlig de fleste af de i alt 20 mælketænder.

„Gode råd...til at holde dit barns tænder sunde.“

Gode råd

Amning

Find et fast tidspunkt hvor du ammer, når dit barn har fået tænder. På den måde undgår du, at syreproduktionen hele tiden sættes i gang i barnets mund – med risiko for skade på emaljen.

Drikke

Undgå syre- og sukkerholdige drikke i sutteflaske og kopper med tud. Så snart barnet kan drikke af en kop bør der ikke længere serveres drikkevarer i flaske.

Måltider

Regelmæssige måltider (morgenmad, frokost, aftensmad, frugt) fra barnet er 1 år gammelt.

Slik

Ingen eller meget lidt slik og kager – aftal en fast slikdag om ugen.

Drik vand

Drik helst vand og kun begrænsede mængder af sodavand, saft og juice. Et glas mælk er et godt alternativ.

Tilmeld dit barn til tandpleje

Send os oplysninger om dit barn, så håndterer vi indkald til første tandeftersyn.