Hos de helt små børn er den hyppigste årsag til huller, at barnet bruger sutteflaske som trøst.
Det vil sige, at barnet har sutteflasken i munden udenfor måltiderne, og at flaskens indhold derfor påvirker tænderne i lang tid.
Særlig slemt er det om natten, da der dannes meget lidt spyt, mens barnet sover. Spyttet sørger for at neutralisere og rense tænderne.
Derfor er det vigtigt, at man som forælder tænker over brugen af sutteflaske.
Sut
Små børn har behov for at sutte – det giver en følelse af tryghed, og den skal børnene naturligvis have. Det er bedst, hvis barnet bruge en gummisut i stedet for at sutte på fingeren, for et lettest at holde op med, når den tid kommer.
Du skal ikke tage sutten fra dit barn, hvis det så i stedet begynder at sutte på sin finger, så er det for tidligt. Mange børn får ”suttebid”, hvor fortænderne i over- og undermund ikke når sammen og det ser ud som om der er lavet plads til sutten. Vær ikke bekymret om dette, da det for det meste retter sig når barnet stopper med at bruge sut i 3-årsalderen.
I 3 års alderen bør forældrene have gjort sig nogle overvejelser om hvordan barnet vænnes af med at bruge sut. Nogle vælger at ”sende sutterne til julemanden”, andre hænger dem på ”suttetræer”. I er også velkommen til at aflevere dem hos os på klinikken i forbindelse med tandeftersyn.
Fingersutning er et større problem end at sutte på sut, fordi trykket fra tommelfingeren er stærkere og mere vedvarende end trykket fra en sut. Fortænderne og ganepartiet bliver presset frem i munden, og samtidig kan der opstå overbid. Sutter barnet på fingeren i længere tid, kan det blive nødvendigt med bøjler / tandregulering, når barnet bliver større. Vi anbefaler derfor, at der aldrig bruges sut efter barnet er fyldt 4 år, da dette så typisk kan udgås.
Tilmeld dit barn til tandpleje
Send os oplysninger om dit barn, så håndterer vi indkald til første tandeftersyn.