Tandretning
Skriv til os
Ny patient

Syreskader

Syre fra drikkevarer og mad kan skade dine tænder og populært sagt få dem til at "ætse væk". Når tandemaljen udsættes for syre, sker der nemlig en opløsning af kalk fra tandens overflade. Jo stærkere syren er, og jo længere tid den er på dine tænder, jo større opløsning sker der. Og det hjælper ikke at børste tænder. Tabt emalje kan aldrig blive gendannet! Syreskader er et stigende problem med syreskader blandt både børn og voksne.


Kan jeg undgå syreskader?

Begræns indtaget af sodavand, saft og juice (også de sukkerfri produkter).

  • Drik vand og mælk i stedet for – især hvis din mund føles tør
  • Hav læskedrikken i munden så kort tid som muligt, og drik gerne med et sugerør, så væsken ikke rammer tænderne. Undgå mange små slurke over lang tid, og skyl ikke væsken rundt i munden
  • Skyl munden med vand, når tænderne har været udsat for noget surt (vand skyller syren væk). Eller drik læskedrikken i forbindelse med et hovedmåltid, hvor maden virker neutraliserende
  • Lad være med at børste tænder lige efter, du har drukket læskedrikke, spist noget syrligt eller kastet op – det sliber yderligere tandemalje væk! Skyl munden med vand i stedet og gem tandbørstningen til senere.

Tal med din tandlæge, hvis du vil vide mere om syreskader, eller finde ud af, hvorvidt du selv er ved at få syreskader på tandemaljen.


Hvordan opstår sygeskader?

Syreskader kommer som følge af, at du drikker og spiser syreholdige produkter for tit. Det kan fx være sodavand, juice, saftevand, frugt og syrlige vingummier.

Nogle produkter er værre end andre – især er sodavand (særligt cola) en af de store syndere. Dels på grund af syreindholdet og dels fordi det ofte drikkes i store mængder.

Risikoen for syreskader bliver større, hvis du indtager de syreholdige produkter flere gange dagligt. Flasker med skruelåg kan få dig til at tage små mundfulde af en drik over lang tid og dermed udsætte dine tænder mange gange for syrepåvirkningen. På den måde kommer dine tænder faktisk til at ligge i et "syrebad", og det er skadeligt.

Man kan ikke altid smage, om et produkt har et højt syreindhold. Det kan sagtens have en sød smag, selvom indholdet af syre er højt.

Syreindholdet måles ved hjælp af det, man kalder pH-værdi (surhedsgrad). Jo lavere pH-værdien er, jo mere surt er det – og jo mere skadeligt for tænderne er det pågældende produkt.


Syreindhold

Som skalaen viser, er det især cola foruden anden sodavand og saft, der har en lav pH-værdi. Det gælder også de mange sukkerfri light-produkter. Når det handler om syreskader, er det således vigtigt at huske på, at sukker ikke har nogen betydning – light-produkter er lige så skadelige for tænderne som de sukkerholdige produkter.

Syrlige frugter er sunde, og man bør absolut spise dem, men et meget stort indtag kan gå ud over tænderne.

Syrligt slik og tyggegummi kan også give syreskader. Vingummier og karameller, der klistrer fast i tænderne, er særligt slemme, men syrlige bolsjer, som man har i munden i længere tid, er også meget skadelige.

Hvis du ofte får sure opstød eller kaster op, er du ekstra udsat for syreskader, da mavesyre i sig selv ætser voldsomt. Endnu slemmere bliver det, hvis du døjer med mundtørhed, fx på grund af medicin eller i forbindelse med sygdom. Spyt hjælper nemlig til at "skylle" syren væk.

My Services
Tandlægerne i Ans ApS
Søndermarksgade 6
8643 Ans By
T. 86 87 06 00
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Klinikkens åbningstider
Mandag kl. 8:00 - 17:00
Tirsdag kl. 8:00 - 17:00
Onsdag kl. 7:30 - 17:00
Torsdag kl. 8:00 - 17:00
Fredag kl. 8:00 - 15:00
 Medlem af Tandlægeforeningen
 
Yder nr. 479195
 
Cvr nr. 29816743

Copyright 2022 Tandlægerne i Ans ApS